Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΦΟΡΗΤΗ ΜΑΘΗΣΗ στη Β'ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ: Η αρχή

Η φορητή μάθηση, ή μάθηση μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (m-learning), εξαπλώνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς διεθνώς, συγ...

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Μήπως πρέπει να απαγορευτούν ΟΛΑ τα ρολόγια χειρός στις φετινές Πανελλαδικές;


Πριν από ένα περίπου χρόνο, σε αυτό το Blog είχε δημοσιευθεί ένα άρθρο με τίτλο "Το νέο σκονάκι για τα διαγωνίσματα",  όπου γινόταν αναφορά στις δυνατότητες που παρέχουν τα έξυπνα ρολόγια (smart watches) σε διαγωνιζόμενους να κλέβουν στις εξετάσεις. Αυτό το άρθρο περιλάμβανε και σχετικές διαφημίσεις εταιριών προς διαγωνιζόμενους-υποψήφιους αγοραστές, όπου εξαίρονται οι δυνατότητες των σχετικών ρολογιών στην...κλεψιά. 

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, αρκετά πανεπιστήμια διεθνώς έχουν απαγορεύσει τη χρήση των smart-watches κατά τη διάρκεια της εξεταστικής. Ωστόσο, η σημερινή είδηση με τίτλο "Watch ban imposeσd at GCSE and A-level exams", που μεταδίδεται από το BBC, θέτει νέα δεδομένα, καθώς αναφέρει ότι  τα ρολόγια χειρός, χωρίς διάκριση, απαγορεύθηκαν πλέον στην Αγγλία, για όσους μαθητές συμμετέχουν σε εξετάσεις General Certificate of Secondary Education και A-level. 

Η μη διάκριση ανάμεσα στα έξυπνα και τα απλά ρολόγια, οφείλεται προφανώς στη δυσκολία που υπάρχει πλέον στο να αντιληφθούν οι εκπαιδευτικοί τι είδους ρολόι φοράει κάθε μαθητής.

Με δεδομένο ότι τα έξυπνα ρολόγια φοριούνται ήδη από τους Έλληνες μαθητές, μήπως θα έπρεπε να παρθεί άμεσα ανάλογη απόφαση από το Υπουργείο Παιδείας, η οποία μάλιστα να ισχύσει από τις φετινές Πανελλαδικές; Μια απόφαση, δηλαδή, που να απαγορεύει στους Έλληνες μαθητές που διαγωνίζονται στις εξετάσεις, να φοράνε ρολόγια.

Απαραίτητη προϋπόθεση για μια τέτοια απαγόρευση βεβαίως θα πρέπει να είναι η πρόβλεψη, ώστε όλες οι αίθουσες των εξεταστικών κέντρων οφείλουν να διαθέτουν ρολόι τοίχου... που να λειτουργεί. 

Είναι τόσο δύσκολο;

Μανόλης Κουσλόγλου





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου