Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΦΟΡΗΤΗ ΜΑΘΗΣΗ στη Β'ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ: Η αρχή

Η φορητή μάθηση, ή μάθηση μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (m-learning), εξαπλώνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς διεθνώς, συγ...

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Έκλειψη vs. Φάσεις της Σελήνης (Video)

Η σημερινή (7/8/2017) μερική έκλειψη Σελήνης, δίνει μια καλή ευκαιρία να διευκρινήσουμε ποια διαφορά έχει η έκλειψη Σελήνης από τις φάσεις της. Πιο απλά, τι διαφορά έχει το συνηθισμένο μισοφέγγαρο που βλέπουμε τόσο συχνά, από μια μερική έκλειψη.

Καταρχήν, θα πρέπει να τονίσουμε ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους φαινόμενα και θα μπορούσαμε να πούμε, πολύ χονδρικά, ότι το ένα είναι αντικειμενικό (η έκλειψη), ενώ το άλλο σχετικό (οι φάσεις). 

Ας τα πάρουμε ένα - ένα:

ΕΚΛΕΙΨΗ
Η έκλειψη Σελήνης οφείλεται στο γεγονός ότι ο δορυφόρος μας, ή ένα μέρος του, μπαίνει στη σκιά της Γης και συνεπώς δεν φωτίζεται πλέον από τον Ήλιο. Άρα σκοτεινιάζει και δεν φαίνεται από εμάς.

Το παρακάτω παραστατικό βίντεο της NASA, διάρκειας 2 λεπτών, επεξηγεί ακριβώς το φαινόμενο και κυρίως απαντά στο ερώτημα, γιατί δεν έχουμε έκλειψη Σελήνης κάθε σεληνιακό μήνα, δηλαδή γιατί η Σελήνη δεν κρύβεται μέσα στη σκιά της Γης κάθε φορά που κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω της.

ΦΑΣΕΙΣ
Στην περίπτωση των φάσεων της Σελήνης, αυτή φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο, απλά την παρατηρούμε κάθε μέρα από διαφορετικές γωνίες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε ένα μόνο φωτισμένο μέρος της, κάθε φορά διαφορετικό.

Το παρακάτω παραστατικό βίντεο της NSTA (National Science Teachers Association), διάρκειας 4 λεπτών, εξηγεί με χρήση απλών υλικών, τις φάσεις της Σελήνης. (Η λάμπα είναι ο Ήλιος, η λευκή σφαίρα η Σελήνη και η κυρία, ένας παρατηρητής πάνω στη Γη) 

Μανόλης Κουσλόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου