Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΦΟΡΗΤΗ ΜΑΘΗΣΗ στη Β'ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ: Η αρχή

Η φορητή μάθηση, ή μάθηση μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (m-learning), εξαπλώνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς διεθνώς, συγ...

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

THE HINDU: Τα smartphones επεκτείνουν τη μάθηση πέρα από τις αίθουσες και τα βιβλία

 Οι γονείς δυσκολεύονται να συμβιβαστούν με τις εκπαιδευτικές εφαρμογές που προσφέρουν υλικό ως συμπλήρωμα στο ωρολόγιο πρόγραμμα σπουδών

Αρκετές εταιρίες έχουν μετατρέψει επιτυχώς την σχεδόν καθολική εξάρτηση των παιδιών από τις φορητές συσκευές τους σε ένα νέο τρόπο μάθησης, αν και οι γονείς ακόμη προσπαθούν να αποδεχτούν το γεγονός ότι η μάθηση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω μιας οθόνης

Η Kaira είναι κολλημένη στο τηλέφωνό της για περίπου μία ώρα και η μητέρα της Anju Tanhja χάνει την υπομονή της. Στο τέλος ξεσπάει: "Παράτησε το κινητό σου και αφιέρωσε περισσότερο χρόνο με τα βιβλία σου, οι εξετάσεις σου είναι κοντά!".

Το κορίτσι προσπαθεί να εξηγήσει ότι χρησιμοποιεί μία εφαρμογή για να καταλάβει τη Φυσική. "Πολλοί φίλοι μου χρησιμοποιούν εφαρμογές κινητών που μπορούν να κατεβάσουν ελεύθερα. Αυτές οι εφαρμογές προχωρούν πέρα από τα βιβλία και κάνουν τα πράγματα ευκολότερα με βίντεο και διαδραστικά εργαλεία", εξηγεί.

Η μητέρα της, ωστόσο, δείχνει να μην είναι σίγουρη: Πώς είναι δυνατό τα κινητά να αντικαθιστούν τα βιβλία;

"Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι η νεότερη γενιά μπορεί να κατακτήσει μία έννοια καλύτερα όταν αυτή παρουσιάζεται σε μία οθόνη. Έχω δει το περιεχόμενο αρκετών εφαρμογών και είναι πολύ διασκεδαστικές. Δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη διδασκαλία στην αίθουσα, αλλά αποτελούν μια χρήσιμη υποστήριξη", δηλώνει ο Madhuri Τandon, γονιός και δάσκαλος ειδικής αγωγής.

Καινοτόμα μάθηση
Αναγνωρίζοντας την τάση, το Κεντρικό Συμβούλιο Β'θμιας Εκπ/σης (CBSE) δημιούργησε μια εφαρμογή για κινητά "Ε-CBSE" to 2015. Η εφαρμογή προσφέρει e-learning υλικό, ως συμπλήρωμα στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Σπουδών και έχει "κατέβει" ήδη 5.000 φορές.

Ωστόσο, όταν αναφερόμαστε σε καινοτόμες λύσεις μάθησης, ο ιδιωτικός τομέας παίρνει τα ηνία.

Η BYJU'S, μία εταιρία τεχνολογίας που ανέπτυξε μία δημοφιλή εφαρμογή για τη Β'θμιας Εκπ/ση, η οποία έχει "κατεβεί" ήδη 5,5 εκατομμύριο φορές, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδίασε μια νέα εφαρμογή-παιχνίδι, που προσφέρει σε μικρά παιδιά μια πλατφόρμα για να εξερευνήσουν τα μαθηματικά μέσω παιχνίδιών, διαδραστικών βίντεο και κουίζ.

"Η ιδέα είναι να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών. Η εφαρμογή σχεδιάστηκε ώστε να βοηθάει τους μαθητές να μαθαίνουν μαθηματικά, συσχετίζοντάς τα με παραδείγματα από την καθημερινή ζωή. Αυτό που λειτουργεί αποτελεσματικά με τα μικρά παιδιά αυτής της ηλικίας είναι να διδάσκονται σύντομες έννοιες και με μικρά, διασκεδαστικά βίντεο, παρά με μακροσκελή μαθήματα", υποστηρίζει ο Ranjit Radhakrishnan από την BYJU'S.

Μία άλλη δημοφιλής εφαρμογή, η Meritnation, προσφέρει εννοιολογικά βίντεο και συνεργατικές μεθόδους μάθησης. Προχωρά πέρα από το Πρόγραμμα Σπουδών, το οποίο βοηθάει τους μαθητές να  ενισχύσουν τις βασικές τους δεξιότητες και να προετοιμαστούν για τις ανταγωνιστικές εξετάσεις.

Φυσικά, πέρα των αναφερόμενων εφαρμογών, υπάρχουν εκατοντάδες άλλες που είναι έτοιμες να προσφέρουν εμπειρίες που επεκτείνουν τη μάθηση πέρα από την αίθουσα και τα βιβλία.

(Απόδοση στα ελληνικά: Μανόλης Κουσλόγλου)
ΠΗΓΗ: THE HINDU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου