Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΦΟΡΗΤΗ ΜΑΘΗΣΗ στη Β'ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ: Η αρχή

Η φορητή μάθηση, ή μάθηση μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (m-learning), εξαπλώνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς διεθνώς, συγ...

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

THE NEW YORK TIMES: Όταν το κινητό σας κλείνει από την παγωνιά



       Φανταστείτε: Την ώρα που καθαρίζετε το χιόνι μέσα στη παγωνιά, σταματάτε για μια στιγμή και ρίχνετε μια ματιά στο κινητό να δείτε τη θερμοκρασία: Είναι -20οC και όμως μοιάζει με -35! Τότε το κινητό κλείνει. Προσπαθείτε να το ανοίξετε πεισματικά αλλά τίποτα. Είναι νεκρό, ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται.
       Αν και γνωρίζουμε ότι τα έξυπνα κινητά μπορούν να υπερθερμανθούν όταν αφήνονται έξω σε μια καυτή καλοκαιρινή μέρα, ανακαλύπτουμε ότι μπορεί να κλείσουν επίσης μέσα στο τσουχτερό κρύο. Ευτυχώς επανέρχονται στη ζωή όταν με κάποιο τρόπο ζεσταίνονται. Έχουμε ωστόσο αναρωτηθεί αν το τηλέφωνό μας μπορεί να πάθει... κρυοπαγήματα;
       Η απάντηση εξαρτάται εν μέρει από το τηλέφωνο ή καλύτερα από την μπαταρία του.
      Ο Seth Porges επέβλεψε μια σειρά από τεστς για το “Popular Mechanics”, προκειμένου να ελέγξει αν οι ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόνιμη ζημιά σε ένα κινητό. Τα ευρήματά του: Κάποια κινητά παύουν να λειτουργούν πιο γρήγορα σε σχέση με άλλα, εξαιτίας του κρύου, ωστόσο όλα φαίνεται να λειτουργούν και πάλι κανονικά μόλις επανέλθουν σε φυσιολογικές θερμοκρασίες.
       Ο κύριος Porges εξήγησε σε μια συνέντευξή του ότι πειραματίστηκε στα EnvironLaboratories, εργαστήρια περιβάλλοντος στην Minneapolis, τα οποία χρησιμοποιούνται από τη στρατιωτική, αεροδιαστημική και τεχνολογική βιομηχανία για τη προσομοίωση εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών σε κινητά τηλέφωνα. Εκεί παρακολούθησαν τη συμπεριφορά των τηλεφώνων ρίχνοντας τη θερμοκρασία βαθμό – βαθμό, μέχρι να σβήσει η οθόνη τους.
       “Βρήκαμε γενικά ότι μόλις φτάνουμε στους -20οC, κάποιες οθόνες γίνονται αμυδρές και η μπαταρία φαίνεται να πέφτει σε χαμηλά επίπεδα”, λέει ο ερευνητής και συνεχίζει: “στους -30οC, αρκετά μοντέλα σβήνουν εντελώς και στους -35οC όλες σχεδόν οι συσκευές υποφέρουν από τόσο σοβαρές δυσλειτουργίες της μπαταρίας και της οθόνης τους που γίνονται πια μη χρηστικά”. Όταν η θερμοκρασία πέφτει μεταξύ -40οC και -45οC, όλα νεκρώνουν.
       Αν και φαίνεται ότι τα τηλέφωνα επανέρχονται κανονικά μετά τα τεστς, δεν είναι βέβαιο το τι μπορεί να συμβαίνει στο εσωτερικό τους
       Η Linda F. Nazar, Καθηγήτρια Χημείας και Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Waterloo στο Ontario, υποστηρίζει ότι οι περισσότερες συσκευές δεν φαίνεται να παθαίνουν μόνιμη ζημιά από το κρύο, όμως προειδοποιεί ότι οι φθηνές μπαταρίες μπορεί να επηρεαστούν μόνιμα.
       “Μόλις η μπαταρία επανέρχεται σε κανονική θερμοκρασία”, λέει η καθηγήτρια, “η συσκευή εκκινεί και πάλι και όλα πρέπει να είναι εντάξει. Καθώς πολλά εξαρτώνται από τον κατασκευαστή της μπαταρίας και το είδος των υλικών που έχει χρησιμοποιήσει στην κατασκευή της, θεωρώντας ότι η μπαταρία είναι καλά σχεδιασμένη, δεν θα υπάρχουν επιβλαβή αποτελέσματα.
       Οι κατασκευαστές κινητών προτείνουν πάντως να μην υποβάλλουμε τα gadgets σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.
       Η Apple στο website της προτείνει να χρησιμοποιούνται τα iPhones σε θερμοκρασίες από 0οC ως 35οC , καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να βραχύνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και ενδέχεται να παρεμποδίσουν την ικανότητα του κινητού να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του.
       Συμπέρασμα: Αν το κινητό αντιμετωπίσει ακραίες συνθήκες, τότε προσωρινά... game over.


ΠΗΓΗ: THE NEW YORK TIMES
Κείμενο: Nick Bilton
Απόδοση στα ελληνικά: Μανόλης Κουσλόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου